BAHAN-BAHAN
UNTUK PERAPAN AYAM
- 3 ketul bahagian dada ayam/bhgian ayam untk chken chop.
- sos cili
- sos tiram
- sos black paper
- kicap manis
- kicap masin
- 1 sudu teh serbuk jintan mnis+ jntan putih
- 1/2 inci halia -dikisar
- 1 sudu teh lada hitam-dikisar/ditumbuk halus
- 3 biji bawang putih-dikisar/ditumbuk
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 1 sudu teh serbuk pati ayam
- oregano leaves
- rosemary herbs
- garam
~~untuk tambahan/sayuran ~~
- kentang- digoreng
- bronkoli
- jagung
- udang
- kacang panggang
- sos cili
- mayonis
~~~cara-cara~~~
- Perap ayam bersama bahan-bahan diatas selama 5 jam/semalaman.
- Panaskan sedikit minyak dlm pemanggang ajaib/kuali lepr pun xpe..
- balik-balikkan ayam atas pemanggang ,kemudian tutup penutup..
- masak selama 5-8 min minit (balik-balikkan aym-takut hangit)
- da masak , angkat..(ketepikan)
- masak jagung + bronkoli sekejap bersama satu sudu marjerin(ketepikan)
- Goreng udang tanpa minyak (ketepikan)
sos
- Panaskan lebihan perapan ayam tadi dalam kuali.
- Masukkan sedikit lagi sos black paper ,sos tiram dan sos cili
- Masak hingga mendidih dan pekat..
- Siap..
- Hidangkan mengikut kreativiti anda..
- Tambah sos cili dan mayonis
- Tuangkan sos tadi atas ayam yg telah dimasak..
- Siap!! (^______^)
No comments:
Post a Comment