BAHAN-BAHAN A (DIKISAR)
- 4 ulas bwng merah
- 3 ulas bwng putih
- 1 cm halia (agak-agak jer)
- 1 kerat serai
- 1 sudu lada hitam+ 1 biji buah keras.
BAHAN-BAHAN B
- 1 sudu makan serbuk jintan manis
- 1 sudu makan serbuk jintan putih
- 1 sudu makan serbuk lada sulah
- 2 sudu makan serbuk kurma
- 1 ketul kulit kayu manis + 4 biji buah pelaga .
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
- 2 ketul isi ayam(bhgn dada)
- 2 ketul kiub pati ayam/serbuk pati ayam
- 1 Cm halia-diketuk
- 1/2 paket bihun-direbus/dicelur-toskan
- sepaket sohon-digoreng
- 3 sudu makan kacang tanah-digoreng
- taugeh(dicelur/ mentah2)
- nasi impit(2/3 ketul je)-direbus dan dipotong dadu
- daun sup + daun bawang
sambal kicap
- 2 ulas bawang putih
- 5 tangkai cili padi
- bawang goreng
- kicap manis
- 1 senduk kuah soto
- 1 biji limau nipis / serbuk limau
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
CARA-CARA MEMASAK
Untuk Pes Soto
- Panaskan minyak
- Tumis bahan A + Bahan B sehingga pekat + betul2 masak(da kering airnya)- asingkan (boleh disimpan dlm peti ais untuk dmasak di lain hari)
Untuk Sup/kuah soto
- Isikan air + isi ayam dlm periuk dan masak smpai mendidih
- masukkan pes soto di atas-kacau sampai sebati
- Tmbah halia yg diketuk tadi
- Tambah garam dan kiub pati ayam
- Secukup rasa
- Tutup Api
Sambal Kicap
- Goreng cili dan bawang putih -separuh masak
- kisar bwng pth + cili tdi bersama bawang goreng + kicap
- masukkan 1 senduk kuah soto-sebatikan
- perah asam limau secukup rasa..
Tambahan
- hidangkan bersama:
- bihun yg dicelur
- sohon goreng
- isi ayam-dicarik2 - diambil drp sup soto tdi
- kacang tanah
- daun sup/bawang
- taugeh
- nasi impit
- bgedil(kalau ada)
SIAPP!! (^_____^)
No comments:
Post a Comment