Cadangan resepi untuk hidangan tengah hari bersama keluarga tercinta....Disini, saya kongsikan 4 jenis masakan lauk...
(1) SAMBAL TEMPOYAK
Bahan-bahan
1) tempoyak (nak cedap,amik dari durian yang manis)
2) cili
3) limau kasturi
CARA PENYEDIAAN
1- tumbuk cili sehingga hancur(kalau suka pedas ,lebihkan cili)
2- gaulkan dgn tempoyak
3- perah sedikit limau kasturi dan gaul sebati..kalu kurang masin,tambahkan garam secukup rasa..
Simple dan cepat...
(2) IKAN MASIN TELUR
BAHAN-BAHAN
1) Ikan masin 2 ekor (beli yang kembang)
2) Telur 2 biji
3) Bawang merah 2 biji
4) Cili 4 biji
5) limau nipis 1 biji
CARA PENYEDIAAN
1- Panaskan minyak.
2- Belah dua ikan masin yang telah dibersihkan dan goreng dalam api yg kecil..
3- Campurkan telur dgn hirisan bawang dan cili..sebatikan..
4- Masukkan telur ke dalam kuali ikan masin ..(pastikan telur menutupi ikan masin)
5- Pastikan telur betul masak (terbalikan untuk memastikan telur dan ikan masin betul2 masak)
6- Angkat dan perahkan asam limau ke atas ikan dan telur tdi...
Enak dimakan dengan nasi panas....(^_^)
(3) IKAN GORENG PEDAS BERCILI
BAHAN-BAHAN
1) Ikan (2 ekor)
2) Bawang putih 2 ulas, bawmg merah 2 ulas, bawang besar (dihiris halus)
3) Cili Hijau (dihiris)
4) Cili kering (dikisar)
5) Sos cili
6) Sambal / cili padi yg ditumbuk separuh lumat
7) Asam keping (2 keping)
8) Garam,gula
9) Halia (1 cm) (diketuk)
CARA PENYEDIAAN
1- Bersihkan ikan dan potong 2
2- Gaulkan ikan dgn garam dan goreng sehingga garing...ketepikan
3- Tumis bawang putih,bwng merah sehingga naik bau..
4- Masukkan cili kering yg telh dikisar dan sos cili ..kacau sebati..
5- Masukkan pula sambal atau cili yg tlh ditumbuk... Tambahkan sedikit air (kalau nk kuah lebih,lebihkan air)
5- Biar mendidih, masukkan halia, asam keping, garam, gula..secukup rasa...
6- Akhir sekali,masukkan ikan goreng ke dalam kuali dan gaulkan...
7- Taburkan cili hijau dan bawang besar yg telah dipotong..biarkan seketika...dan angkat...
(4) KANGKUNG GORENG SOS TIRAM BELACAN
BAHAN-BAHAN
1) 1 ikat kangkung (bersihkan dan potong)
2) Belacan
3) bwng putih dan bawang merah (2 ulas)
4) Cili padi (dihiris )
5) Garam,gula.
6) Sos tiram
CARA PENYEDIAAN
1- Tumis bwang sehingga naik bau..masukkan cili padi..
2- Masukkan belacan..kacau sehingga belacan hancur...
3- Tmbh sedikit satu sudu besar sos tiram..tambah separuh cawan air..
4- Jika ada udng kecil,bleh tambah..
5- Masukkn grm secukup rasa..
6- Akhir sekali,masukkn kngkung dan kacau..tutup api.(jgn msk syur trllu lma krn syr jd lyu + hlng nutrient)
Sedia dihidang!!
SELAMAT MENCUBA!!
(^_^)
No comments:
Post a Comment