Friday, July 1, 2011

dapur santai

 Cadangan resepi untuk hidangan tengah hari bersama keluarga tercinta....Disini, saya kongsikan 4 jenis masakan lauk...




(1)  SAMBAL TEMPOYAK

Bahan-bahan

1) tempoyak (nak cedap,amik dari durian yang manis)
2) cili
3) limau kasturi

CARA PENYEDIAAN

1- tumbuk cili sehingga hancur(kalau suka pedas ,lebihkan cili)
2- gaulkan dgn tempoyak
3- perah sedikit limau kasturi dan gaul sebati..kalu kurang masin,tambahkan garam secukup rasa..

Simple dan cepat...







(2) IKAN MASIN TELUR 

BAHAN-BAHAN

1) Ikan masin 2 ekor (beli yang kembang)
2) Telur  2 biji
3) Bawang merah 2 biji
4) Cili  4 biji
5) limau nipis 1 biji

CARA PENYEDIAAN

1- Panaskan minyak.
2- Belah dua ikan masin yang telah dibersihkan dan goreng dalam api yg kecil..
3- Campurkan telur dgn hirisan bawang dan cili..sebatikan..
4- Masukkan telur ke dalam kuali ikan masin ..(pastikan telur menutupi ikan masin)
5- Pastikan telur betul masak (terbalikan untuk memastikan telur dan ikan masin betul2 masak)
6- Angkat dan perahkan asam limau ke atas ikan dan telur tdi...

 Enak dimakan dengan nasi panas....(^_^)







(3) IKAN  GORENG PEDAS BERCILI

 BAHAN-BAHAN

1) Ikan (2 ekor)
2) Bawang putih 2 ulas, bawmg merah 2 ulas, bawang besar (dihiris halus)
3) Cili Hijau (dihiris)
4) Cili kering (dikisar)
5) Sos cili
6) Sambal / cili padi yg ditumbuk separuh lumat
7) Asam keping (2 keping)
8) Garam,gula
9) Halia (1 cm) (diketuk)

CARA PENYEDIAAN

1- Bersihkan ikan dan potong 2
2- Gaulkan ikan dgn garam dan goreng sehingga garing...ketepikan
3- Tumis  bawang putih,bwng merah sehingga naik bau..
4- Masukkan cili kering yg telh dikisar dan sos cili ..kacau sebati..
5- Masukkan pula sambal atau cili yg tlh ditumbuk... Tambahkan sedikit air (kalau nk kuah lebih,lebihkan air)
5- Biar mendidih, masukkan halia, asam keping, garam, gula..secukup rasa...
6- Akhir sekali,masukkan ikan goreng ke dalam kuali dan gaulkan...
7- Taburkan cili hijau dan bawang besar yg telah dipotong..biarkan seketika...dan angkat...








(4) KANGKUNG GORENG SOS TIRAM BELACAN


BAHAN-BAHAN

1) 1 ikat kangkung (bersihkan dan potong)
2) Belacan
3) bwng putih dan bawang merah (2 ulas)
4) Cili padi (dihiris )
5) Garam,gula.
6) Sos tiram

CARA PENYEDIAAN

1- Tumis bwang sehingga naik bau..masukkan cili padi..
2- Masukkan belacan..kacau sehingga belacan hancur...
3- Tmbh sedikit satu sudu besar sos tiram..tambah separuh cawan air..
4- Jika ada udng kecil,bleh tambah..
5- Masukkn grm secukup rasa..
6- Akhir sekali,masukkn kngkung dan kacau..tutup api.(jgn msk syur trllu lma krn syr jd lyu + hlng nutrient)





Sedia dihidang!!


SELAMAT MENCUBA!!
(^_^)

No comments:

Post a Comment