Sunday, April 7, 2013

~~Sweethome Chicken Grill ~~

SALAM...
Sebenarnya da lama teringin nak cuba masakan ayam panggang ni...Cuma xde masa. Resepi ni saya 'combinekan' resepi drp chef2  di rumah(my belovd sis) dan drpd blog2 masakn...heheh.. maka, terhasillah AYAM PANGGANG NI...  Senang jer.. perap,then bakar!.
So,let's try..
Housemate2 yg mnjdi para juri ni..ALHAMDULILLAH..bleyla bgi 4 star drp 5 star..heheh..


bahan-bahan

-1/2 ekor ayam (dikelar/dicucuk dgn garpu)

BAHAN-BAHAN A (DIKISAR)
  1. 3 ulas bawang merah
  2. 2 ulas bawang putih
  3. 2 kerat serai
  4. 2 cm halia(agak-agak jer)
  5. 1 sudu jintan manis
  6. 1 sudu jintam putih
  7. 1 sudu lada hitam
BAHAN-BAHAN B
  1. garam
  2. gula melaka/madu
  3. kicap manis
  4. 1 sudu serbuk pati ayam/1 ketul kiub ayam
  5. 1 sudu lada sulah

CARA-CARA

  1. Gaul dan sebatikan ayam dgn bhnA + Bahan B.
  2. Perapkan ayam dgn bahan A + bahan-bahan B (4-5 jam,dlm peti ais)
  3. Bakar pada suhu 190 darjah selama 40 minit(biar perang permukaannya)
  4. Sedia dihidangkan!
SELAMAT MENCUBA!  (^____^)

No comments:

Post a Comment