Sunday, April 7, 2013

SOtO eLLa



BAHAN-BAHAN A (DIKISAR)
  1. 4 ulas bwng merah
  2. 3 ulas bwng putih
  3. 1 cm halia (agak-agak jer)
  4. 1 kerat serai
  5. 1 sudu lada hitam+ 1 biji buah keras.
BAHAN-BAHAN B
  1. 1 sudu makan serbuk jintan manis
  2. 1 sudu makan serbuk jintan putih
  3. 1 sudu makan serbuk lada sulah
  4. 2 sudu makan serbuk kurma
  5. 1 ketul kulit kayu manis + 4 biji buah pelaga .
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  • 2 ketul isi ayam(bhgn dada)
  • 2 ketul kiub pati ayam/serbuk pati ayam
  • 1 Cm halia-diketuk
  • 1/2 paket bihun-direbus/dicelur-toskan
  • sepaket sohon-digoreng
  • 3 sudu makan kacang tanah-digoreng
  • taugeh(dicelur/ mentah2)
  • nasi impit(2/3 ketul je)-direbus dan dipotong dadu
  • daun sup + daun bawang
sambal kicap
  • 2 ulas bawang putih
  • 5 tangkai cili padi 
  • bawang goreng
  • kicap manis
  • 1 senduk kuah soto
  • 1 biji limau nipis / serbuk limau 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
CARA-CARA MEMASAK

Untuk Pes Soto

  1. Panaskan minyak
  2. Tumis bahan A + Bahan B sehingga pekat + betul2 masak(da kering airnya)- asingkan (boleh disimpan dlm peti ais untuk dmasak di lain hari)
Untuk Sup/kuah soto
  1. Isikan air + isi ayam dlm periuk dan masak smpai mendidih
  2. masukkan pes soto di atas-kacau sampai sebati
  3. Tmbah halia yg diketuk tadi
  4. Tambah garam dan kiub pati ayam
  5. Secukup rasa
  6. Tutup Api
Sambal Kicap

  1. Goreng cili dan bawang putih -separuh masak
  2. kisar bwng pth + cili tdi bersama bawang goreng + kicap
  3. masukkan 1 senduk kuah soto-sebatikan
  4. perah asam limau secukup rasa..
Tambahan
  1. hidangkan bersama:
  • bihun yg dicelur 
  • sohon goreng
  • isi ayam-dicarik2 - diambil drp sup soto tdi
  • kacang tanah 
  • daun sup/bawang
  • taugeh
  • nasi impit
  • bgedil(kalau ada)

SIAPP!! (^_____^)





No comments:

Post a Comment