Sunday, July 7, 2013

ikan siakap bakar bertomyam


BAHAN-BAHAN


  1. 1 ekor ikan siakap- dibersihkan dan dibelah dua-dikelar
  2. 1 biji limau nipis
  3. 1 paket paste tomyam @ kiub tomyam
  4. 2 helai daun kunyit.
  5. 2 sudu besar madu @ gula perang
bahan dikisar
  1. 3 ulas bawang merah + 3 ulas bawang putih
  2. 2 kerat serai
  3. 5 tangkai cili kering
  4. 1/2 inci lengkuas
  5. 3 helai dau limau purut
  6. 1/2 biji tomato
LANGKAH-LANGKAH

  1. Sebatikan paste tomyam dgn bahan2 yg dikisar + madu
  2. Lumurkan bahan yg disebatikan pada ikan 
  3. perap selama 10 minit
  4. Letakkan dalam aluminium foil
  5. carikkan daun kunyit dan daun limau purut-tabur atas ikan
  6. bungkus dgn aluminium foil
  7. bakar dalam pemanggang ajaib @ kuali yg ditutup dgn tdng periuk
  8. siap dihidang dgn potongan asam limau..

No comments:

Post a Comment