Thursday, April 11, 2013

ikan cencaru sumbat bakar

BAHAN-BAHAN

  1. 3 ekor ikan cencaru.
  2. 3 ulas bawang merah
  3. 2 ulas bawangputih
  4. 6-7 biji  cili kering 
  5. 1 inci kunyit hidup
  6. 1/2 inci lengkuas
  7. belacan
  8. 3 sudu jus asam jawa
  9. 1 biji kentang-direbus separuh masak dan dipotong dadu
  10. sehelai daun kuyit-dihiris halus
  11. garam
  12. gula
CARA MEMASAK


  1. Bersihkan ikan cencaru dan belah bahagian belakangnya- gaulkan garam +kunyit.
  2. tumbuk cili kering+ bawang merah+ bwng putih+ lengkuas+ kunyit+ belacan
  3. gaulkan bahan2 yg ditumbuk bersama jus asam jawa +gula +garam + kentang  +daun kunyit-sebatikan
  4. sumbatkan bahan2 tadi  ke dalam belahan ikan tdi..-perap selama 1/2- 1 jam..
  5.  Bungkus dalam aluminium foil dan letak di loyang. Saya bakar PD SUHU 180 C dlm 35-40 minit. 
  6. Siap utk di hidangkan... (^____^)

2 comments:

  1. Assalamualaikum, terima kasih atas sokongan puan kerana sudi berkongsi resepi di LamanResepi.com, harap dapat tambah lagi perkongsian dan pihak kami akan mengirimkan beberapa buah buku masakan Chef Arm apabila puan berkongsi 10 resepi. Terima kasih

    ReplyDelete