Saturday, June 25, 2011

dapur hujung minggu


    Seperti selalu, hari sabtu adalah hari yang ditunggu. sebabnya hari sabtu  adalah hari CUTI!!. Bangun pagi, tetiba hidung  tercium bau ikn patin masak lemak tempoyak.. yummy!! TERINGIN la plak nk mkn ikn patin masak tempoyak.. lagipun,ada sorang 'housemate' saya ni da lama teringin nk makan ikan patin masak lemak tempoyak ni.. Jadi, selepas breakfast , saya pun pergilah ke pasar chow kit. Kononya nak beli bahan mentah untuk masak hidangan tengah hari terutamanya IKAN PATIN! sambil cuci mata.. Nasib baik trafik tak sibuk, so senanglah saya sampai ke destinasi.. Bahan mentah da ada, Apa lagi..saya pun tryla masak ikn patin yang 'menggoda' ni..Saya punya stail,tak perlu tumis..  INILAH HASILNYA..
wah,memang  cedap!! Menjadi jugak resepi sendiri ni... masakan untuk 5 orang...





IKAN PATIN MASAK  TEMPOYAK



bahan-bahan

-ikan patin  4 bahagian (kos rm 4 ringgit sekilo)
-bawang merah
-bawang besar
-cili
-halia  
-lengkuas            
-serai             (2 batang diketuk)
-kunyit           
-bunga kantan (2 kuntum)
-daun kunyit    (sehelai)
-daun kesum  (satu ikat)
-tempoyak 
-garam
-asam keping


cara memasak

1) bersihkan ikan patin..sental dgn limau kasturi @ tepung (hilangkan bau hanyir)

2) masukkan 4 cawan air dalam periuk..kalau nak kuah bnyak,lebihkan air.. panaskan

3) kisar kunyit,lengkuas, halia, bawang,cili.. masukkn dalam periuk 
     (nk pedas taruk cili banyak cket)kalau xnak taruk bawang pun xpe..

4) masukkan tempoyak (lagi banyak, lagi pekat, lg cdap) ikut selera..

5) bila kuah mula mendidih, masukkan ikan, diikuti bunga kantan, serai, 
     beras yang ditumbuk ( elak bau hanyir)

6) potong @ carikkan daun kunyit dan daun kesum..masukkan dalam kuah..

7) tambah garam, asam keping.. secukup rasa..  


8) Biar mendidih.. secukup  rasa.kalau nk manis siket bley tambah gula..sedia dihidang....




SIAP!!!

Mudah dan 'simple'... Enak dihidang panas-panas sebagai hidangan tengahari..
Memang menjilat jari... 




selamat mencuba!!






No comments:

Post a Comment